FeedbackComplaints Contact Us

F.A.Qs - Retail

English
Image: 
  1. Have got a piece of land on Highway. Is it possible to set up a Petrol Pump/Kerosene Dealership of HPCL?
  2. How much capital investment is needed for setting up of a Petrol Pump dealership?
  3. I have got a complaint/suggestion. whom should I approach?
  4. Where can I get more details about setting up of HPCL Petrol Pump/Kerosene dealership?
  5. Is any preference given to persons belonging to defence/paramilitary/freedom fighter/SC/ST?physically handicapped/sports person/women category?
  6. How do I apply for HPCL’s petrol pump/SKO-LDO dealership?
  7. Can I apply for HPCL's Petrol Pump/Kerosene Dealership now?
  8. I want to lodge a complaint against behaviour or service or quality/quantity of products?

1. I have got a piece of land on Highway. Is it possible to set up a Petrol Pump/Kerosene Dealership of HPCL?
Ans. The location for setting up of dealership is decided by Oil Companies after studying feasibility and the locations are included in the Expansion Plan earmarking the reservation category for each location. Thereafter, HPCL releases advertisement for the locations identified. The candidates meeting the eligibility criteria mentioned in the advertisement can make application on the prescribed format. Eligible candidates are called for interview by Selection Committee and finalizing the dealer selection. Preference is given to the candidates who are willing to transfer land on long-term lease /sale to HPCL.

2. How much capital investment is needed for setting up of a Petrol Pump dealership?
Ans. Capital investment required for setting up of a Petrol Pump outlet varies from location to location depending on cost of land, size of plot and facilities required to be developed to meet the requirement of consumers in the trading area of the outlet.

3. I have got a complaint/suggestion. whom should I approach?
Ans. You may approach our Customer Service Cell operating at our Retail Regional Offices across the country. Address & telephone numbers of the Regional Offices are available on this website.

4. Where can I get more details about setting up of HPCL Petrol Pump/Kerosene dealership?
Ans. HPCL has got 41 Retail Regional Offices across the country. Please contact the nearest Regional Office for any further information on the Retail Business activities of HPCL.

5. Is any preference given to persons belonging to defence/paramilitary/freedom fighter/SC/ST?physically handicapped/sports person/women category?
Ans. As per the existing policy as advised by Ministry of Petroleum & Natural Gas the percentage reservation for various categories in a Marketing Plan is as under:

Category Percentage
Scheduled Caste(SC)/Scheduled Tribes(ST) 25%
Physically Handicapped Persons 5%
Paramilitary/Police/Govt. Personnel 8%
Defence Personnel 8%
Freedom Fighters 2%
Outstanding Sports Persons 2%
Open 50%

For a location reserved for a particular category, only those candidates who belong to that category can apply as per the eligibility conditions defined in the advertisement released for inviting applications.

33% locations in each category are reserved for women belonging to that category. (In women category, preference is given to unmarried women above 40 years of age without earning parents and widows).

6. How do I apply for HPCL’s petrol pump/SKO-LDO dealership?
Ans. After identifying the location for setting up retail outlet/SKO-LDO dealership, HPCL releases advertisement in leading newspaper (one English and one Hindi/vernacular) inviting applications from candidates belonging to the category for which the location is reserved. The eligibility citeria, terms & conditions and procedures are described in the advertisement. After scrutiny, the eligible candidates are called for interview by a Selection Committee. Selection Committee announces name of the selected candidate on the close of the interview.

7. Can I apply for HPCL's Petrol Pump/Kerosene Dealership now?
Ans. Application can be made only in the prescribed format for the locations advertised by HPCL. Completed applications have to be submitted to the concerned Regional Office within the time limit as stipulated in the advertisement. Unless advertisement for a particular location is released, applications are not accepted by HPCL.

8. I want to lodge a complaint against behaviour or service or quality/quantity of products?
Ans. You may approach the Customer Service Cells operating at our Retail Regional Offices across the country. Addresses & Telephone Numbers of Retail Regional Offices.

Quick Links